Geldigheid identiteitskaart

De geldigheid van de identiteitskaart, die we in Nederland gebruiken, kun je vanuit drie verschillende oogpunten benaderen. Zo kun je kijken naar hoe lang de identiteitskaart geldig is, de identiteitskaart als legitimatiebewijs en naar welke landen je allemaal toe kunt, op (zaken)reis of op vakantie, met een identiteitskaart.

Geldigheidsduur & legitimatie

De geldigheid van een identiteitskaart in Nederland is vijf jaar. Sinds een aantal jaren is het voor iedere Nederlander van veertien jaar of ouder verplicht om een paspoort of identiteitskaart bij zich te dragen, zodat, in welke omstandigheid dan ook (of het nu een ongeval betreft of een misdaad en of de persoon in kwestie nu slachtoffer of dader is), de betrokken persoon gemakkelijk geĆÆdentificeerd kan worden. Hiermee is ook meteen de geldigheid van een identiteitskaart als legitimatiebewijs benoemd. Daarnaast kan men zich in Nederland ook legitimeren met een paspoort of rijbewijs.

Buitenland

De geldigheid van een identiteitskaart reikt niet zo ver als die van een paspoort. Met een Nederlandse identiteitskaart kun je eigenlijk niet buiten Europa komen. De geldigheid van een identiteitskaart reikt tot de 27 lidstaten (binnenkort 28, want op 1 juli 2013 treedt ook Kroatiƫ toe) van de Europese Unie, aangevuld met Andorra, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Turkije, IJsland en Zwitserland.