Geldigheid identiteitskaart

De geldigheid van de identiteitskaart, die we in Nederland gebruiken, kun je vanuit drie verschillende oogpunten benaderen. Zo kun je kijken naar hoe lang de identiteitskaart geldig is, de identiteitskaart als legitimatiebewijs en naar welke landen je allemaal toe kunt, op (zaken)reis of op vakantie, met een identiteitskaart.

Geldigheidsduur & legitimatie

De geldigheid van een identiteitskaart in Nederland is vijf jaar. Sinds een aantal jaren is het voor iedere Nederlander van veertien jaar of ouder verplicht om een paspoort of identiteitskaart bij zich te dragen, zodat, in welke omstandigheid dan ook (of het nu een ongeval betreft of een misdaad en of de persoon in kwestie nu slachtoffer of dader is), de betrokken persoon gemakkelijk geïdentificeerd kan worden.

Hiermee is ook meteen de geldigheid van een identiteitskaart als legitimatiebewijs benoemd. Daarnaast kan men zich in Nederland ook legitimeren met een paspoort of rijbewijs. Hier wordt niet actief op gecontroleerd, maar in Amsterdam kunnen er wél boetes volgen als je bij een controle je niet kan identificeren op basis van een paspoort of een identiteitskaart volgens Craig, een Amsterdammer én lezer van onze website.

Nederlandse Identiteitskaart

Buitenland

De geldigheid van een identiteitskaart reikt niet zo ver als die van een paspoort. Met een Nederlandse identiteitskaart kun je eigenlijk niet buiten Europa komen, maar daar zijn wel uitzonderingen op, natuurlijk. De geldigheid van een identiteitskaart reikt tot de 27 lidstaten (op 1 juli 2013 trad ook Kroatië toe, maar in 2021 vertrok het Verenigd Koninkrijk dan weer) van de Europese Unie, aangevuld met Andorra, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Turkije, IJsland en Zwitserland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.